Адреса:бульвар Свободи, 10, м. Вінниця

23/02/2023 881

Шрот-терапія лікує порушення постави

Порушення постави – проблема, яка стосується і дітей, і дорослих. Та якщо у малечі при своєчасному лікуванні викривлення хребта можна виправити, то для людей старшого віку головна ціль терапії – полегшення дискомфорту і сповільнення прогресування дефекту. У цьому може допомогти шрот-терапія.

Сколіоз (ідіопатичний, посттравматичний) – це стан згідно з SRS (Scoliosis Research Societ), при якому кут викривлення за Коббом перевищує 10 градусів. Проте  важливим також є ротаційний компонент деформації. Наприклад,  крива може бути менше десяти  градусів, натомість ротація за сколіометром більшою за 4 градуси. 

Згадане вище захворювання дуже складне за механізмом свого виникнення. Безліч факторів впливає на формування неправильної постави та викривлення хребта. Один з них – спадкова особливість сполучної тканини. У підлітковому віці причиною може стати інтенсивність ріст, а у дорослі роки – звичка носити сумку або наплічник “на одне плече”, сидіти у неправильній позі, використовувати для сну незручні меблі.  

Лікування цього порушення має бути направлене на усунення всіх патологічних факторів. Для цього ідеально підходить Шрот-терапія.

Одразу виникає запитання, що ж це за методика?

Шрот-терапія - унікальна тривимірна методика лікування порушення постави: сколіозів, кифозів, лордозів і наслідків, які при цьому виникають: кососкручений таз, абсолютне чи відносне вкорочення кінцівок, різні форми деформацій груднини.

Шрот-терапія визнана асоціацією SOSORT (організація, яка на доказовій базі ефективно займається лікуванням порушень постави і до якої входять 12 країн світу).

На які цілі спрямована шрот-терапія:

  • ефективне лікування порушень постави і їхніх наслідків у людей різного віку;
  • попередження, уповільнення подальшого прогресування хвороби;
  • стабілізація хребта у трьох площинах;
  • покращення амплітуди рухів грудної клітки й дихальної функції;
  • попередження оперативних втручань як радикального методу вирішення проблеми;

Слід сказати, що шрот-терапія поєднує дозовані фізичні навантаження та правильне дихання під контролем лікаря шрот-терапевта. Такий підхід сприяє роботі м'язів та легенів, формує м'язовий корсет навколо хребта з акцентом на ці його ділянки, які зазнали викривлення. Це тривала системна робота з організмом, котра покращує його загальний стан.