Адреса:бульвар Свободи, 10, м. Вінниця

26/03/2024 41

Біль у спині? Найпоширеніші міфи

Заболіло в спині? Розглянемо найпоширеніші міфи й помилки, яких однозначно не варто припускатися!

Одразу записатися на масаж

Ви до кінця не знаєте, чому з’явився біль. Тому на масаж має скеровувати лише лікар після ретельного обстеження чи додаткової діагностики. До того ж при запальному процесі чи в гострому стані масаж заборонений! А протипоказів до масажу з боку кожної із систем організму існує кілька десятків!

Призначати собі інструментальну діагностику

Це не лише втрата часу і коштів, але й у багатьох випадках – негативний вплив опромінення на організм. МРТ, КТ чи рентген мають свою доцільність у різних випадках, і про неї знає лише лікар.

Розігнати солі

Відкладення солей в організмі можливе лише при подагрі. Коли ж маємо на увазі хребет, тут ідеться про остеофіти – кісткові виступи, що утворюються вздовж суглобів. Ні про які «розбивання солей» мови не може бути, це небезпечно, особливо, якщо остеофіти великих розмірів. Під час діагностики лікар визначає наявність чи відсутність болю при певних рухах. Якщо потрібно, застосовує мобілізаційні техніки роботи на суглобах чи призначає ретельне дообстеження.

Вправляти хребці

Це вкрай безвідповідально щодо свого здоров’я! У більшості випадків болю в спині такі дії протипоказані. Якщо наявне реальне зміщення хребця, мануальна корекція небезпечна і може в рази поглибити проблему. А у випадку підвивиху вправляти потрібно лише підтверджений підвивих, і при проведенні прийому маніпуляції фахово спрогнозувати, чи буде від цього покращення. Скажімо, остеофіт, який формувався роками, після маніпуляції наблизиться до спинного мозку, і це вже загроза для життя. Тож біль, спричинений вивихом, можна усунути іншими методами.

Лікувати біль» у спортзалі

Якщо є біль у спині і ви не знаєте його вид, то спортивні навантаження, особливо присідання зі штангою чи гімнастика не усувають його. Навпаки – це шкідливо, а при наявності гриж і протрузій ще й небезпечно. Тому не спортзал, а індивідуальна програма реабілітації, яку розробляє лікар після проведення тестів та інструментального дообстеження.

Отже, при болю в спині зверніться до лікаря у найкоротший термін

. Це повноцінний спосіб безпечно відновити здоров’я спини, м’язів і суглобів. Наш вертебролог Андрій Ціхомський має глибокі знання про організм як цілісну систему, про джерела виникнення болю й дискомфорту в спині, тож допоможе вчасно розпізнати небезпечні стани.