Адреса:бульвар Свободи, 10, м. Вінниця

13/12/2022 4140

Набряковий синдром: чи завжди причина у хворобі серця?

Більшість людей (особливо люди поважного віку) вважають, що набряки завжди вказують на хворе серце. На жаль, від набряків страждають як дорослі, так і діти. А причин появи такого симптому дуже багато.

Набряковий синдром - це стан, який розвивається з різних причин і є наслідком накопичення надмірної кількості рідини поза межами судинного русла (в інтерстиціальному просторі, у порожнинах тіла). 

Давайте розглянемо механізми розвитку НС і його причини.

1. Підвищення гідростатичного тиску крові (це тиск, який формує рідка частина крові, без формених елементів). Це найбільш часта група причин появи набряків і її можна поділити на 2 підгрупи: 

  • збільшення об’єму плазми через затримку виведення натрію та рідини. Сюди відносять усім відому серцеву недостатність, хронічні захворювання нирок, надмірне споживання продуктів харчування, багатих натрієм (солоних продуктів). Слід пам’ятати, що багато лікарських препаратів здатні затримувати виведення натрію нирками. Наприклад, нестероїдні протизапальні препарати, глюкокортикоїди, інсуліни, чоловічі та жіночі статеві гормони, а також препарати, що застосовують для лікування артеріальної гіпертензії (головним чином блокатори кальцієвих каналів – амлодипін, ніфедипін та інші);
  • венозна непрохідність чи недостатність: тромбози та стенози вен кінцівок, тромбоз печінкових вен, хронічна венозна недостатність, посттромбофлебічний синдром, набряк легень та ін. 

2. Зниження онкотичного тиску (онкотичний тиск – це тиск, який забезпечується білками нашої крові, в основному альбумінами). Відомо, що білки здатні утримувати велику кількість води. Тому, якщо у нашому організмі недостатня кількість білка, - розвиваються набряки, оскільки у судинному руслі рідину немає чим утримувати і вона під впливом гідростатичного тиску переходить у позасудинний простір). Причини зниження рівня білка в крові (гіпопротеїнемія) такі: 

  • втрата білка через захворювання нирок та хвороби кишечника, при яких білок, що надходить з їжею, не може засвоїтись, зниження утворення білка в організмі (основне місце синтезу білка печінка, тому будь-які важкі захворювання печінки призводять до даного стану - хронічні гепатити, цирози). Також на це процес впливають голодування, дієти, вегетаріанство (для того, аби в печінці у достатній мірі утворювались білки, потрібно також вживати в їжу продукти, що містять білок як рослинного, так і тваринного походження). Білок при потраплянні в шлунок розщеплюється на амінокислоти, які в подальшому є «будівельним матеріалом» для формування білків крові.

3. Підвищення проникності капілярів судинної стінки (існує чимало причин, які призводять до такого стану, насамперед це запалення будь-якої етіології, опіки, травми, сепсис, алергічні реакції і найважчий їх прояв –  анафілактичний шок).

4. Лімфатична обструкція або підвищення онкотичного тиску поза межами судинного русла. Звучить дуже незрозуміло, але якщо коротко, то це лімфатичні набряки, пов’язані з порушенням циркуляції лімфи. Із причин - видалення лімфатичних вузлів (в основному через онкологічні захворювання та їх метастазуванням у лімфатичні вузли), збільшення лімфатичних вузлів інфекційного та пухлинного походженн, а також гіпотиреоз (зниження функції щитоподібної залози). При зниженні функції щитоподібної залози страждають всі види обміну речовин. У тканинах накопичується чимала кількість білків різного виду, а також інших сполук, що в загальному призводить до набряків.

5. Також існують вегетативні набряки, які виникають через порушення іннервації певних ділянок тіла. На цьому фоні ваші судини можуть неадекватно реагувати на різні стимули. Для того, щоб діагностувати цей тип набряків потрібно виключити вищезазначені причини.

Слід додати, що набряковий синдром може бути локалізованим на якійсь певній ділянці тіла (наприклад, набряк лівої ноги внаслідок тромбозу глибоких вен лівої нижньої кінцівки) та генералізованим при важкій серцевій недостатності, цирозі печінки або нефротичному синдромі (синдром, який розвивається внаслідок гострого чи хронічного захворювання нирок, при якому втрачається величезна кількість білка).

Розглянемо найбільш типові «серцеві» та «ниркові» набряки.

«Серцеві» набряки з’являються ввечері. Через тривале вертикальне положення людини під дією сили тяжіння та гідростатичного тиску рідина буде більше накопичуватись на нижніх кінцівках. Зазвичай вони холодні (завдяки вираженому порушенню кровопостачання тканин). Якщо ж натиснути на ділянку набряку, ямка залишається і зберігається декілька секунд-хвилин, колір шкіри в ділянках набряків може бути змінений.

«Ниркові» набряки мають протилежні особливості: з’являються переважно зранку після тривалого знаходження в ліжку, вони теплі на дотик, при натисканні ямка швидко зникає, колір шкіри при цьому майже не змінюється.

І наостанок: причина набряків може бути зовсім банальною. Якщо ми знаходимося у стані хронічного стресу, у нас починає посилено синтезуватися гормон кори наднирників – кортизол. Він може затримувати натрій та рідину у нашому організмі, внаслідок чого можуть розвинутися набряки. 

На жаль, часто буває так, що більшість людей мають прояви декількох захворювань, при яких не можна віднести набряки до жодної з груп чи вони відносяться одразу до двох. Тому важливо не втрачати дорогоцінний час та звернутись до лікаря, який зможе встановити дійсну причину появи цього неприємного симптому та призначити ефективне лікування