Адреса:бульвар Свободи, 10, м. Вінниця

09/02/2024 170

Пийте молоко і… не пийте

Вживання молока викликає чи не найбільше суперечок як у наукових колах, так і з-поміж лікарів-практиків, дієтологів і нутриціологів. Якщо розкласти молоко на складники, то це вода (понад 87%), білки (3%), жири (майже 4%), лактоза (майже 5%) та зола (до 1%). То що треба взяти до уваги, щоб розумно вживати популярний та улюблений для багатьох напій?

Усі, хто наполягає на користі молока, кажуть про бездоганний баланс поживних речовин у ньому. Адже тут є калій, кальцій, вітаміни В12, А, В1, цинк, магній, а також низка жирних кислот, які дуже позитивно впливають на здоров’я нашого організму. У молоці є вдосталь якісного білка, що допомагає підтримувати імунну систему, сприяє розумовій та фізичній активності. Молоко й молочні продукти є складовою здорового харчування, тобто ці продукти здатні захищати від захворювань і забезпечувати нас поживними речовинами.

Інша думка – цілком протилежна і стосується того, що молоко є зайвим у нашому раціоні, а то й узагалі не потрібним. Ефекту від нього вкрай мало, а всі важливі для здоров’я нутрієнти ми можемо отримувати з інших продуктів, якщо харчуємося збалансовано й різноманітно. До того ж молоко часто може призводити до запальних процесів  в організмі, порушень травлення, викликати алергію чи ожиріння.

Щоб вирішити для себе питання вживання молока, зважте насамперед на реакцію організму на нього. Якщо переносите нормально, пийте. 

Якщо ж через пів години чи протягом двох годин після спожитого молока маєте діарею, спазм м’язів живота, нудоту чи блювоту, напій точно не для вас! Причина – у непереносимості лактози (лактозна недостатність). Це вуглевод («молочний цукор»), який міститься в молоці, і не всі ми можемо його перетравити. Особливо, якщо в організмі замало специфічного ферменту – лактази. 

У немовлят завжди достатній рівень лактази від народження, тому вони можуть сприймати материнське молоко без проблем. З віком рівень цього ферменту в деяких людей стрімко знижується, тому й виникають вищезгадані неприємні симптоми. Також досить часто трапляється вроджена лактозна недостатність, переважно внаслідок генетичної схильності.

Виробництво лактази в організмі зменшується і у випадку, наприклад, банального харчового отруєння або ж інших розладів травлення. Тому молоко варто усунути з раціону на цей період, навіть якщо ви зазвичай нормально його переносите. Після одужання можете повернутися до споживання улюбленого напою.

Терапевт та гастроентеролог «Світу здоров’я» Роман Гнатів рекомендує: «Якщо здоров’я в порядку, молоко та молочні продукти можна потроху вживати щодня. Особливо кефір, нежирний йогурт без цукру, сметану, кисломолочний сир, обмеживши лише споживання вершкового масла. Коли ж організм «підказує», що йому не зовсім добре після молока, варто прислухатися та проконсультуватися з лікарем. В такому випадку краще всього зменшити рівень лактози в раціоні, спланувати харчування, а то й узагалі відмовитися від молока».