Адреса:бульвар Свободи, 10, м. Вінниця

16/08/2023 172

Чого не робити, якщо в дитини гостра кишкова інфекція?

Спекотна пора – дуже активний сезон для кишкових та крапельних інфекцій з-поміж дітлахів. Тривале перебування на сонці, купання в перевантажених закритих водоймах, тісні контакти між дітьми призводять до шлунково-кишкових розладів, нежитю та ангін і нерідко лихоманок. З одного боку варто пам'ятати: профілактика гострих кишкових інфекцій – це підтримка чистоти в помешканнях, миття рук, ретельне приготування їжі. З іншого – якщо дитина перебувала у велелюдній компанії, з'їла «чогось зайвого» і після цього блює чи має діарею, є кілька речей, яких точно не варто робити.

Дитячий інфекціоніст «Світу здоров'я» Світлана Бобрук коментує: «У спеку дуже популярна ентеровірусна інфекція. Її збудником є понад 100 різних підвидів РНК-вірусів. Тому досліджувати, який саме підвид спровокував захворювання, не є доречним. Натомість у щоденній практиці я спостерігаю типові помилки в родинах, де захворіла дитина. І раджу їх узяти до уваги».

Помилка 1. Давати дитині, у якої блювота чи діарея, одразу випити ліки.

З відгуків батьків знаємо: щойно дитина виблювала, одразу їй дають випити все, що є в домашній аптечці (наприклад, смекту, атоксил, активоване вугілля). Але такі дії ще більше навантажують шлунок! Тому після першого блювання доречною є пауза в 30-40 хв. Не давати ні пити, ні їсти. Ліки можуть бути зайві навіть протягом всієї першої доби, щоб шлунок заспокоївся остаточно.

Також варто запам’ятати: головне завдання при кишковій інфекції – не допустити зневоднення дитячого організму! Витримавши паузу, давайте дитині попити води по невеличкому ковтку кожні 5-10 хв. Якщо малюк на грудному вигодовуванні, частіше прикладайте до грудей. Повторне блювання може бути, але при цьому шлунок промивається. 

Помилка 2. Один немитий овоч чи фрукт не призведуть до отруєння. 

Навпаки: у спекотні дні, скуштувавши чогось немитого на ринку чи з городу, можна мати проблему. І так, це часто призводить до отруєння, бо ж на це є дві причини: пестициди, а також віруси й бактерії. Навіть якщо ягода чи овоч здаються чистими або ж  «у вашому дитинстві ви їли, і нічого не ставалося», мити потрібно завжди! Як це робити правильно, ми розповідали ось тут.

Помилка 3. Дозволяти дитині надміру купатися у переповнених закритих водоймах.

Саме тісні контакти з іншими дітьми, обширне сонячне опромінення, невідповідні до кількості дітей системи очистки роблять закриті водойми місцем ураження кишковими та крапельними інфекціями. Тому перевантажений басейн – не найкраще місце для дозвілля дитини.

Звісно, щоб уточнити діагноз та уникнути ускладнень при виснажливих діареї, блювоті, лихоманці, варто звернутися до лікаря! 

Інкубаційний період зокрема ентеровірусної інфекції, про яку ми згадували вище, – 3-6 днів. Її найпоширеніші клінічні симптоми такі: неспецифічна лихоманка у малюків, респіраторні розлади (нежить, фарингіт, герпангіна, стоматит, бронхіоліт, пневмонія), зміни на шкірі (синдром «рука-нога-рот», відшарування нігтя, неспецифічна екзантема), менінгіт чи енцефаліт, шлунково-кишкові розлади, ураження очей, серця, м’язів.

Пам’ятайте: противірусної терапії при цьому не існує! Лікуємо симпоматично, забезпечуємо достатній питний режим, призначаємо жарознижувальну терапію та знеболюємо горло.