Адреса:бульвар Свободи, 10, м. Вінниця

21/09/2023 824

Панічна атака чи серцевий напад?

Пульс пришвидшується, м’язи скорочуються, тиск піднімається. Знайомо? Якщо переживаєте стресову ситуацію, то в цей час відбувається викид біологічно активних речовин, гормонів, у кров. В екстрених випадках такий стан дозволяє людині мобілізувати сили і направити їх на активні фізичні дії: бігти, стрибати чи підіймати важкості. Але подібні відчуття бувають при серцевому нападі. Якщо до них додається інтенсивний біль у грудях, загроза життю досить висока.

Чому важливо не сплутати панічну атаку та серцевий напад? Тому що це може сильно вплинути на ваше здоров’я і навіть життя!

Ірина Данилюк, невролог: «Панічна атака проявляється раптово. Накриває відчуття страху й тривоги. Тіло вирішує, що нам щось загрожує. Артеріальний тиск зростає чи різко падає, кінцівки пітніють чи німіють, дихання ускладнюється, з’являються тремтіння, задуха, біль у грудях, здуття живота, запаморочення, навіть непритомність». 

Тарас Зубчик, кардіолог: «Серцевий напад стається тоді, коли серце потребує багато кисню, а звужені серцеві судини не можуть його туди доправити. Наприклад, під час активних фізичних навантажень, коли серце працює більш інтенсивно. Але відчуття можуть бути такими ж, як під час панічної атаки: ускладнене дихання, пришвидшене серцебиття, задуха чи запаморочення».

Як розпізнати паніку та серцевий напад? 

Обов’язково зверніть увагу, за яких умов ви відчули зміни: приступи паніки ніяк не пов’язані з вашою фізичною активністю.

Симптоми панічної атаки та серцевого нападу

Під час панічної атаки, крім пришвидшеного серцебиття, можуть бути скутість у грудній клітці чи легкі поколювання в ділянці серця. 

Натомість при серцевому нападі виникає важкість і стиснення за грудиною, біль може віддавати в руку, щелепу, шию чи під лопатку.

Тривалість панічної атаки і серцевого нападу

Панічна атака триває 15-30 хв, минає переважно самостійно. Можна виконати дихальні вправи із затримкою дихання чи злегка постукати пальцями по грудній клітці. Головне – переконати нервову систему, що сигнал був хибний. 

Ознаки серцевого нападу можуть стихнути через кілька хвилин після припинення фізичних навантажень або вживання нітрогліцерину. Проте варто зателефонувати своєму лікареві. Якщо ж симптоми не минають протягом 15-20 хв, біль наростає, повторюється в стані спокою навіть після прийому нітрогліцерину, різко коливається тиск чи пульс, НЕГАЙНО викликайте екстрену медичну допомогу!

Фактори ризику при панічній атаці (ПА) і серцевому нападі

Панічні атаки часто виникають у людей з тривожними розладами. А серцеві напади пов’язані з такими факторами ризику, як вік, генетична схильність, куріння, наявність артеріальної гіпертензії.

Зверніть увагу, що панічна атака не може призвести до серцевого нападу, але постійні стреси виснажують серцево-судинну систему. Тому якщо ви схильні до надмірних хвилювань і паніки, перевіряйте також здоров’я серця у кардіолога.