Адреса:бульвар Свободи, 10, м. Вінниця

26/10/2023 119

Чому спорт – це не фізична культура

Лікувальна фізкультура, фізична культура та спорт – це РІЗНІ поняття і РІЗНІ системи! Нерозуміння, що таке насправді фізична активність, підштовхує одразу сісти на шпагат, стати на голову в позу йоги, зайнятися кардіотренуваннями всіма й одразу. Тому нерідко після занять погіршується самопочуття, болять суглоби, виникають розтягнення, надриви зв'язок, м'язові травми.

Пройдіть обстеження, щоб визначити свій вид фізичної активності

Рух – це подовження життя, але без без медичного обстеження організму навантаження часто погіршують, а не поліпшують здоров'я! Пройдіть медичне обстеження – визначіть природні можливості свого організму та стан здоров'я. Наприклад, користь від бігу залежить від ортопедичних факторів: наскільки ефективно функціонують ваші стопи та підвісні суглоби. При надмірній вазі доречна ходьба. А при відсутності природної гнучкості не потрібно вимагати швидких результатів у плаванні. Рухайтеся усвідомлено!

Лікувальна фізична культура (ЛФК)

Це ваш вид фізичної активності, якщо маєте хронічні захворювання, навіть такі, як гастрит чи плоскостопість. Або ж вам потрібні відновлення після травм, оперативних втручань чи зміцнення серцево-судинної системи. Індивідуальний комплекс вправ для вас підбирає лише лікар і лише після оцінки загального стану вашого здоров'я. Вправи будуть як для всього організму, так і для конкретної групи м'язів. Так ви зможете щодня бути активні, формувати гнучке та витривале тіло, але без надмірних навантажень і шкоди.

Фізична культура

Традиційна фізична культура на відміну від ЛФК – це турбота про зміцнення свого здоров'я загалом, про ставлення до організму як джерела довголіття. Це профілактика депресії, серцево-судинних захворювань, діабету та зайвої ваги, а ще інтелектуальне та психічне здоров'я. Якщо не маєте хронічних захворювань, фізична культура – ідеальна для вас! Нею займаються відповідно до своїх можливостей і сил – без нормативів, змагань і жорстких правил. Тут доречна і швидка ходьба по 15-20 хв щодня, і пробіжки, і вправи на тренажерах, і силові навантаження чи вправи на гнучкість.

Спорт

Спорт – це про регулярні тренування, конкуренцію, роботу на межі людських можливостей. Це про кращі від інших результати під час змагань та дотримання правил. Спортсмени часто «переступають» функціональні можливості організму, звідси – травми, оперативні втручання, рання втрата здоров'я. Обираючи спорт, обираєте дисципліну, професію і відповідний спосіб життя.

Наш Андрій Ціхомський, лікар спортивної медицини, радить: «Оцінюйте свій прогрес у фізичній активності, а не природні можливості організму. Не вимагайте від себе усього й одразу. Пройдіть для початку медичне обстеження, щоб ефективно підібрати вправи для здоров'я. Рухайтеся щодня і відповідно до своїх можливостей!»