Адреса:бульвар Свободи, 10, м. Вінниця

19/12/2022 249

Коли звертатись до дитячого ревматолога

Дитячий ревматолог: що лікує цей спеціаліст? З якими симптомами і коли до нього звертатись? Які стани дитини є “червоними прапорцями”, котрі вказують на ревматологічні порушення?

  • Тривала лихоманка. 

Лихоманка при ревматологічному захворювання (РЗ) має свої особливості. Здебільшого це високі цифри на термометрі (38 та вище), триває не дні, як при звичайних інфекціях, а тижні і навіть місяці. Для деяких захворювань характерна певна періодичність, залежність від часу доби. 

  • Болі у суглобах та зміна їхньої форми. 

Основне захворювання, яке є причиною болів у суглобах у дітей, – це ЮІА (ювенільний ідіопатичний артрит, колишня назва - ЮРА). Але це не означає, що інші хвороби не здатні провокувати болі у суглобах (системний червоний Вовчак, склеродермія, ювенільний дерматоміозит, гостра ревматична лихоманка, реактивні артрити, численна група васкулітів, аутозапальні захворювання тощо). Також суглоби можуть збільшуватись в об’ємі, втрачати свою рухливість, шкіра над ними буває рожевою (інколи - червоною), на дотик – це гаряча. 

Якщо дитина не отримувала відповідного лікування або отримувала неправильне лікування, можуть виникати контрактури (стан, при якому частково або повністю обмежуються рухи у суглобі). А з цим ускладненням дуже важко боротись, і інколи буває, що досягти нормальної роботи суглоба (повернути обсяг рухів, який був до захворювання) неможливо. Потрібно пам’ятати, що існують і доброякісні болі у суглобах - так звані «болі зростання». Вони виникають найчастіше у дітей 3-10 років, часто ввечері або вночі. Такі болі неінтенсивні, проходять самостійно. 

  • Висипка. 

Може бути найрізноманітнішою і не схожою на звичайні інфекційні висипки. Її не можна пов’язати з іншими причинами, прийманням ліків, токсинами, алергією. Найчастіше виникає на висоті лихоманки, після чого безслідно зникає (прикладом може бути висипка, як один з основних проявів системного варіанту ювенільного ідіопатичного артриту). Висипка як прояв васкуліту (запалення стінки судин) зазвичай симетрична, може викликати дискомфорт, біль, свербіж, зберігається триваліше. Висипка на обличчі у вигляді «метелика» – характерна ознака системного червоного вовчака, з’являється та посилюється через деякий час після перебуванні на сонці. 

  • Втрата маси тіла. 

Перелічені захворювання тривалі, прогресуючі, можуть супроводжуватись тривалою лихоманкою, а це завжди призводить до підвищення метаболізму, втрати енергії. Як наслідок  –  зниження маси тіла, загальна слабкость, зниження активності дитини та апатія.

  • Фотосенсибілізація (підвищена чутливість до сонячного випромінювання). 

Пояснюють це знову ж таки аномальною роботою імунної системи, яка виникає при РЗ. При цьому шкіра стає надзвичайно сприйнятливою до впливу сонячного випромінювання. Навіть при кількахвилинному перебуванні під прямими сонячними променями виникають сонячні опіки. Доведено: тригером деяких РЗ є тривале перебування на сонці (передовсім – при системному червоному вовчаку). 

Тож тепер Ви більш обізнані про те, хто такий дитячий ревматолог, і коли потрібно «бити на сполох». Негайно зверніться до лікаря, якщо виявили у дитини хоча б один з перелічених варіантів нездужання.