Адреса:бульвар Свободи, 10, м. Вінниця

09/12/2022 249

Дитина часто хворіє?

Вас турбує запитання: чому моя дитина схильна до захворювань? Я ж намагаюсь робити все для неї: і найкраще харчування, і різноманітні гуртки  для розвитку дитини, і плавання, і вакциную за календарем, і профілактичні огляди ми не пропускаємо. Що ж не так? 

Сучасний світ має безліч особливостей, які впливають як на психоемоційний стан дітей, так і на їх розвиток та здоров’я. Виділимо 5 основних причин зниження імунітету, на які здатні вплинути батьки.

  • МЕЛАТОНІН. Він максимально виробляється між 22-ою та 1-ою годинами. Отже, дитина повинна заснути до 22.00 без попереднього перегляду гаджетів. (Про те, що дія синього світла (HEV-випромінювання) на очі – фототоксична, медики говорили ще 10 років тому. Нове дослідження французького агентства санітарної безпеки ANSES підтвердило вже наявні дані. Крім зору, синє світло порушує наш біологічний годинник (циркадні ритми). В результаті починаються проблеми з режимом сну і графіком активності, травленням, погіршується загальне самопочуття, тобто порушується синтез мелатоніну). 

  • СПАТИ У ТЕМРЯВІ. Якщо коротко, то без мелатоніну  летить шкереберть вся імунна система, яка і без того перевантажена агресивними агентами сучасного світу.

  • ГАДЖЕТИ. Американські нейробіологи стверджують, що використання гаджетів вже з двох років може бути корисним для малечі.

    Але:
  •  ВООЗ не рекомендує гаджети дітям до двох років.
  •  Для дітей від двох до чотирьох років рекомендують обмежити час за екранами до однієї години.
  •  Дітям 4-10 років варто дозволяти гаджети на період 1,5-2 години.
  •  Підліткам –  2-2,5 години.

Корективи, внесені онлайн-навчанням будуть зменшувати час на розваги з гаджетами. Ця тема зараз активно вивчається дослідниками. 

Шкода від надмірного перегляду гаджетів: 

  • надмірна збудливість нервової системи, «цифровий аутизм» – хвороба, яка, на думку вчених, стане серйозною проблемою для дітей, чиї батьки мають сучасну/цілодобову няньку-«гаджет». А без стабільної нервової системи забудьте про здорову дитину.
  • Надмірне використання гаджетів може призвести до зниження уваги, активності, пам’яті та з часом до зменшення необхідності у спілкуванні в реальності з іншими дітьми/дорослими. 

І ще… їсти з гаджетами – формування умовних рефлексів. Треба лише почати,  а далі… Їжа під гаджет уповільнює насичення, дитина з’їсть більше, потім маємо переїдання та ожиріння. Дієтологи категорично не радять формувати такі рефлекси. 

  • АКТИВНІ ІГРИ перед сном. Чим менше часу проходить між активними іграми та спортом перед сном, тим складніше буде дитині заснути. Чим пізніше дитина засинатиме, тим менше часу буде тривати фаза глибокого сну, і відповідно, тим менше мелатоніну буде вироблятись і тим тяжче дитині буде прокидатись. 

  • МІКРОКЛІМАТ вдома. Для оптимального росту і розвитку дитину потрібно змалку привчати до власної кімнати. Найкращими умовами є температура повітря 18-21С, відносна вологість 55-65%. Не забороняється у спекотну погоду вмикати кондиціонер у дитячій кімнаті. Просто необхідно стежити, щоб прямий потік повітря не потрапляв на дитину. (Можна ввімкнути кондиціонер, але без функції іонізації) тоді, коли маля на прогулянці. І головне, не забувайте, що різкий перепад температур теж не є безпечним. Тобто, на вулиці +32, а вдома +18. Температуру повітря бажано регулювати так, щоб кімната охолоджувалась поступово. 

  • ІГРАШКИ. Категорично не рекомендовано, щоб у кімнаті, де спить дитина проживали будь які домашні тварини, адже компоненти їхньої шерсті/пір’я можуть бути потенційними алергенами. Також не бажано, аби в дитячій кімнаті були м'які іграшки, які можуть бути джерелом домашнього пилу. М'які іграшки дуже  рідко вдається очистити, помити. 

  • КІМНАТНІ РОСЛИНИ приберіть  з дитячої та не «захламлюйте» кімнату, де спить дитина, її буде легше прибирати! Особливу увагу приділяйте чистоті гардин. 

Важливо бути прикладом для своїх молодших у родині: займатись спортом, читати книги, спілкуватись, менше часу проводити в гаджетах, вчасно лягати спати. 

 

Автор: Анастасія Зубчик