Адреса:бульвар Свободи, 10, м. Вінниця

26/10/2023 133

Сухе повітря – причина застуди в дітей!

З настанням холодів ви традиційно вмикаєте опалення на повну, щільно зачиняєте вікна, щоб «не виходило» тепло. Насправді ж варто щодня провітрювати оселю, особливо спальні, утримувати температуру в кімнатах не вище 18-20 градусів і … зволожувати повітря!

Сухе й гаряче повітря призводить до захворювань

У ваших кімнатах має бути прохолодно, особливо там, де дитина спить. Сухе повітря подразнює ніс і змушує організм виробляти більше слизу, який закупорює носові проходи. Контактуючи із колективом, маючи пересушені ніс та горло або ще й анатомічне звуження носових ходів, дитина легко «підхоплює» вірусні інфекції.

Отже, від вдихання сухого повітря зростають ризики захворіти на застуду та грип. Тому двічі на день робіть провітрювання, навіть при сильному морозі надворі! На ніч добре залишати сучасні вікна злегка привідчиненими, у режимі мікровентиляції. Якщо в кімнаті перебуває дитина із застудою, огорніть її пледом і все одно провітріть помешкання.

Зволожуйте оселю правильно

Зволоження – не менш важливе! Але стежте, щоб його було не більше, ніж 60%. І щоб у приміщенні не було гаряче, максимум до 20 градусів. Якщо температура вища, утвориться багато пару, і це теж шкідливо. Зволожувати можна за допомогою спеціальних пристроїв (зволожувачів) або ж поклавши на батарею мокрі рушники.

Питний режим, промивання носа і морозиво для знеболення горла

Давайте застудженій дитині частіше пити. Мова не про гарячі чаї, а про звичайну воду кімнатної температури і навіть про компот із холодильника. Достатність питного режиму перевіряйте за якістю сечовиділення: кожні 1,5-2 год дитина має сходити до туалету.

Очищуйте ніс дитини за допомогою м’якого промивання, не вишмаркування. Підійде будь-який фізіологічний розчин. Всмоктування (проковтування) слизу при цьому – це природний процес очищення. 

Пом’якшуйте біль у горлі за допомогою м’ятних льодяників чи охолоджувальних спреїв. Пригостіть дитину морозивом чи замороженим соком – це приємне додаткове знеболення!

Що робити при високій температурі

При високій температурі дайте дитині Парацетамол (Панадол чи Ефералган) з розрахунку 15 мг/кг або Ібупрофен (Бруфен, Нурофен) – 10 мг/кг. При цьому зверніть увагу:

  • один і той самий препарат можна давати кожні 4 год або ж чергувати кожні 2 год, але тільки якщо є потреба;
  • орієнтуйтеся лише на вагу дитини, а не на дозу на упаковці.

Важливою ознакою поліпшення стану дитини є якість і частота сечовиділення та зниження температури навіть на 0,1 градуса за 30 хв.

Пам’ятайте, що противірусних препаратів від застуди НЕ ІСНУЄ! До того ж категорично не можна самостійно призначати дитині антибіотики. Гостра репспіраторна вірусна інфекція, тобто застуда, минає в середньому протягом 5-6 днів. Якщо дитині після третьої доби гіршає і зростає температура тіла, телефонуйте лікареві! Наш дитячий інфекціоніст та педіатр на зв’язку протягом тижня!