Адреса:бульвар Свободи, 10, м. Вінниця

16/12/2022 1391

Гострий ларингіт у дітей

Зміна голосу дитини, яка не пов’язана з пубертатним розвитком? Скарги на «гавкітливий» кашель з хриплим звуком? Поява важкого дихання, особливо у вечірній або нічний час? Це стан дитини, з яким батьки стикалися хоча б один раз у житті.

Причиною таких змін можуть бути будь-які респіраторні віруси або алергени, а також анатомічні особливості гортані, які сприяють появі подібних симптомів. 

Гортань — це дихальна трубка, яка є продовженням глотки з переходом у трахею. Важливим анатомічним утворенням на гортані є голосові зв‘язки.

Гортань у дітей розташована вище, ніж у дорослих. Вона довша, має лійкоподібну форму зі звуженням у ділянці підзв‘язкового простору, яке поступово розширяється до 14-15-річного віку.

Підзв‘язковий простір містить ніжну, пухку слизову оболонку з гарним кровообігом, яка швидко набрякає при потраплянні вірусів або алергенів.

Це все сприяє розвитку «синдрому крупу» у дітей, який особливо небезпечний для малечі найменшого віку. Слід розрізняти гострий ларингіт та гострий стенозуючий ларингіт.

У клінічній картині спочатку може з‘являтися зміна голосу, поява  охриплості, інколи майже повністю пропадає можливість говорити. 

Далі з‘являється сухий, деренькучий, «гавкітливий» кашель, який викликає у дитини біль у горлі. Небезпеку становить поява стенотичного (утрудненого) дихання, а це вже прояви стенозуючого ларингіту. 

Дихання характеризується важким вдихом, який чутно при фізичній активності (плач дитини, повзання, активні ігри), інколи навіть у спокої. Набряк швидко прогресує і призводить до утруднення проходження повітря не лише при вдиху, а й при видиху.

 

Що повинні знати мама і тато у таких випадках?

1. Слід заспокоїтися і заспокоїти дитину. Додаткова стурбованість і плач посилять задишку!

2. Дати доступ свіжого повітря: зняти щільний одяг, відчинити вікно, загорнути дитину у ковдру та винести на балкон!

3. Дати дитині попити води, дрібно, кількома ковтками. 

4. Якщо є необхідність — збити високу температуру тіла.

5. Дати подихати розчином будесоніду у дозі 2 мг через маску компресорного небулайзера, але нічим попередньо не розводячи препарат. 

 

Якщо є можливість, зв‘язатися з Вашим лікарем для оцінювання стану дитини та ступеня стенозу (звуження просвіту гортані) у дитини. 

Спостерігати за дитиною необхідно протягом 2-х годин. Якщо стан не покращився, варто звернутися по допомогу .

Головне зберігати спокій для адекватного оцінювання стану малюка. 

Не забувайте, що досить часто діти «переростають» ларингіти по мірі змін, які відбуваються в гортані.

А лікар-педіатр, якому Ви довіряєте, допоможе Вам з цим впоратися! 

Будьте здорові!