Адреса:бульвар Свободи, 10, м. Вінниця

23/02/2023 230

Рак шийки матки та захист від хвороби

Рак шийки матки – онкологічне захворювання, яке щороку діагностують у 7,5 тисяч українок. У світі ця недуга посідає четверте місце серед онкопатологій з найбільшим рівнем смертності. Однак саме від раку шийки матки можна захиститися за допомогою вакцини.

РШМ (рак шийки матки) спричинений вірусом папіломи людини. Власне, у 99% саме вірус провокує ці агресивні зміни клітин. Проте, агресивну дію мають лише окремі типи папіломи. Зокрема тип 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 і 68. Вони поширені і здатні передаватися статевим шляхом. 

За ретроспективними дослідженнями Всесвітньої організації охорони здоров’я впродовж 2018-го року на планеті було виявлено 570 тисяч випадків РШМ, а 310 000 пацієнток не вдалося врятувати. 

В Україні схожу статистику веде Національний реєстр раку. За його даними, ця недуга посідає п'яте місце у структурі онкологічної захворюваності жіноцтва. Серед пацієнток у віці 30-54 роки – друге. І кожного року 5 тисяч українок виявляють у себе це захворювання. Здебільшого у віці 18-40 років.  

Рак шийки матки характеризується досить тривалим (близько 10 років) часом протікання від передракових змін у тканинах органа до клінічно видимої маніфестації (тобто підтвердження хвороби).  Водночас початкові стадії мають високий показник ефективності лікування, а у пацієнток на цьому етапі є великий шанс одужати. 

Високий ризик розвитку хвороби у жінок з підтвердженим ВІЛ/СНІД, носійок простого герпесу, хламідій та представниць жіноцтва, які палять. 

Дієвий спосіб захистити себе від РШМ – здоровий спосіб життя, захищені статеві контакти, регулярні профілактичні огляди у гінеколога та вакцинація. 

Зважаючи на ситуацію у нашій країні, ринок вакцин представлений одним типом вакцини-Гардасіл проти ВПЛ 6, 11, 16, 18 типу. Цю вакцину дозволено застосовувати для щеплення дітям від 9 років та дорослим.

Стосовно профоглядів,то варто взяти на озброєння рекомендації Американської асоціації онкологів. Слід проводити Тест папаніколау(ПАП-тестування) раз на три роки, починаючи  з 25-річного віку, тест на ВПЛ кожні – 5 років.

Ці рекомендації стосуються, як невакцинованих, так і щеплених жінок, оскільки жодна імунізація не дає 100% захисту, але посилює можливості організму протидіяти вірусу.   Данні рекомендації стосуються як щеплених, так і не щеплених осіб. Будьте здорові)