Адреса:бульвар Свободи, 10, м. Вінниця

19/12/2022 896

Йод та його значення для організму людини

Як впливає йод на різні функції в організмі? Що трапляється при його недостатності або навпаки – при надмірній кількості? Які продукти допоможуть збалансувати йод та забезпечити добову потребу у цьому мікроелементі?

Йод (І) — один з найважливіших мікроелементів, який безпосередньо впливає на функціонування щитовидної залози (ЩЗ) на всіх стадіях розвитку людини.

На етапі плоду (етап органогенезу) відбувається частковий вплив на розвиток нервової системи зародку. У дитини, підлітка та дорослої людини за рахунок йоду проходить терморегуляція, регуляція глюкози у плазмі крові. Йод також впливає на психоемоційний стан та здатність до навчання. 

Якщо вплив йоду на ЩЗ прямий (як вплив наявності/відсутності цеглин на можливість зведення будинку), то вплив цього елемента на тканини і їхні функції є опосередкованим через гормони ЩЗ (трийодтиронін вільний/загальний/реверсний, тетрайодтиронін вільний/загальний).

Недостатнє надходження йоду призводить до зменшення утворення гормонів ЩЗ і розростання тканини ЩЗ з метою компенсації такого дефіциту. Через утворення малої кількості гормонів зменшується виділення йоду нирками, тож відбувається зменшення тих функцій, на які впливають згадані гормони. 

Добре збалансована система «людський організм», на жаль, теж дає збої. І доволі часто, якщо чесно. 

При надмірному надходженні йоду в організмі людини є пристосувальний механізм — ефект Вольфа-Чайкова, що призводить до різкого зниження утворення та інкреції гормонів ЩЗ в кров.

Але споживання препаратів з високим вмістом йоду з часом може погіршити наявний автоімунний процес в ЩЗ або спровокувати у попередньо здорової людини автоімунний тиреоїдит та гіпотиреоз чи йод-індукований тиреотоксикоз.

  • Мало йоду — дуже погано.
  • Багато йоду — дуже погано.

В чому різниця? У спектрі калейдоскопа відчуттів! 

Тобто, якщо добове споживання йоду менше вікової потреби, це призводить до йододефіцитного захворювання і розвитку зобу при хронічному йододефіциті. 

ВООЗ спільно з ЮНІСЕФ та Міжнародною радою з контролю за йододефіцитними захворюваннями (ICCIDD) рекомендував таку загальну добову потребу у йоді для різних вікових груп:

  • 0-6 років - 90 мкг/добу
  • 7-12 років - 120 мкг/добу
  • 12 - і старші - 150 мкг/добу 
  • Вагітні, годуючі - 200-300 мкг
  • Похилий вік - 100 мкг/добу 

Завдяки сучасним логістичним можливостям у кожному куточку України можна знайти продукти, що збагачені йодом. І вони обов'язково мають бути включені в раціон.

Перелік досить великий:

  • йодована сіль (1900 мкг І на 100 г);
  • різного виду морські водорості;
  • морська риба (до 170 мкг на 100г);
  • мідії (до 130 мкг на 100г).

А тепер трішки про злободенну можливу проблему — ядерні катастрофи, а саме вибух ядерного реактора ЗАЕС. 

Під час таких катастроф, внаслідок розпаду ядра урану та плутонію, утворюється чимала кількість радіоактивного І-131.

Наш організм не має радіаційних сенсорних систем і не може розпізнавати радіаційні продукти. Такі, як І-131, він не відрізняє від звичайних, тому активно поглинає їх. Сприймаючи за звичайний йод той, що є радіоактивним, організм накопичує елемент у собі.

А це може призвести до деструкції чи утворення злоякісних новоутворень в ЩЗ.

Саме тому необхідно попереджати поглинання радіоактивного йоду прийомом звичайного таблетованого КІ (калію йодид), до прикладу.

Профілактична доза йоду приймається ВИКЛЮЧНО ПІСЛЯ виникнення ядерної катастрофи.

Рекомендовано негайний прийом 125 мг людям від 2 до 40 років. Дітям молодше 2 років — по 0,04 мг/кг після підтвердження ядерної катастрофи.

Симптоми передозування: 

  • тахікардія, 
  • тремор кінцівок, 
  • суха і гаряча на дотик шкіра, 
  • часті випорожнення та сечовипускання.

У такому випадку бажано проконсультуватися з лікарем задля зниження дози препарату.

Прийом калію йодиду триває до моменту підтвердження відсутності у довкіллі радіоактивного забруднення.

Пацієнтам із нирковою недостатністю та людям з гіперкаліємія необхідно обережно підходити до дозування, щоб уникнути високого рівня калію в крові.

Якщо у Вас з’явились запитання, команда доказових лікарів нашої медичної мережі завжди поруч!