Адреса:бульвар Свободи, 10, м. Вінниця

12/12/2022 230

Кава: шкідлива чи ні?

Як насправді впливає кава на організм людини? Вона шкодить здоров'ю чи ні? Викликає залежність чи все таки це міф? Пропонуємо добірку доведених медициною фактів.

Кава – це тонізуючий напій, який з кожним роком стає все більш популярним.

Ось лише кілька показових тез про неї:

  • з 2016 року каву виключили із переліку потенційно канцерогенних сполук і внесли до списку речовин з протипухлинною дією;
  • зараз каву визнають як елемент здорового раціону.

Чому ж це так?

Дослідження показали, що кава добре впливає на чимало процесів у нашому організмі. А саме:

  • покращує стан ендотелію кровоносних судин і тим самим знижує ризик атеросклерозу;
  • у деяких людей, що мають варіант GRIN 2A рецептора глутамату, кава на 18–60% зменшує ризик розвитку хвороби Паркінсона;
  • вживання кави (в адекватних дозах) зменшує ризик серцево-судинних ускладнень – безліч досліджень “випадок-контроль” засвідчили, що споживання великих кількостей кави (5–10 чашок) супроводжується підвищеним ризиком ІМ, тоді як для осіб, які пили 3–4 чашки щодня, такого ефекту не виявлено. Цікаву J-подібну залежність виявлено у дослідженні у Греції: порівняно з особами, які кави не пили, ризик гострого коронарного синдрому був суттєво зниженим при вживанні до 300 мл кави на добу, однак був більшим утричі серед осіб, які пили понад 600 мл кави щодня.
  • люди, що регулярно та помірно споживають каву, мають на 15% нижчу ймовірність передчасної смерті.
  • любителі кави рідше хворіють на діабет, а в діабетиків кава стає на заваді утворенню вісцерального жиру (на животі).
  • кава підвищує тиск і покращує мозковий кровообіг. Але інколи це шкодить здоров’ю.
  • ну і на сам кінець: більш відомими ефектами кави є збільшення сфокусованості, боротьба із сонливістю та покращення настрою.

Невже все так добре і немає в каві нічого шкідливого?

Кава може шкодити організму!!!

  • У першу чергу через повільне знешкодження кофеїну. Кофеїн, як ліки та стероїдні гормони, проходить знешкодження у печінці. Ферменти (цитохроми СYP1А2), які це роблять, у різних людей працюють по-різному (через наявність поліморфізму гена NAT2 (N-ацетилтрансфераза 2) тому люди поділяються на “швидких” і “повільних ацетиляторів". Якщо у вас гени “швидких” цитохромів, то кава на вас майже не буде діяти, і можна пити її багато. Власники “повільних” цитохромів довго знешкоджують кофеїн, тож він діє довше і сильніше, викликає тахікардію, гіпертензію, біль у серці, тривожність і порушення сну.
  • Крім того, кава може викликати залежність. Як виникає залежність? Спершу від кави добре: вона спричиняє викид дофаміну, серотоніну та ендорфінів — нейромедіаторів, що задіяні у відчуттях задоволення, бадьорості чи радості. Головний молекулярний механізм дії кави — це блокування аденозинових рецепторів у мозку. У результаті кофеїн “гальмує гальмування”, і мозок продовжує вивільнення нейромедіаторів збудження: норадреналіну, глутамату, ацетилхоліну. Але вічно так тривати не може: нейромедіатори закінчуються, починають діяти інші механізму, відчуття втоми та виснаження, а мозок збільшує кількість аденозинових рецепторів. У результаті для того, щоб їх усіх заблокувати, потрібно вжити ще більше кави. Тривожність зростає, але кава не збуджує мозок. *
  • До залежності також можна віднести й інший механізм, який пов'язаний із залежністю пити каву зранку. Рано вранці наш організм виробляє велику кількість кортизолу (гормону стресу), який допомагає нам прокинутися і бути в адекватному стані і без кави. Вживання кофеїну зранку сигналізує організму про те, щоб він виробляв менше кортизолу. У результаті наше тіло звикне прокидатися від кофеїну, замість того, щоб розраховувати на свої власні сили.

Скільки кави пити?

Вимірювати каву чашками не зовсім коректно, оскільки тут грає роль не тільки обсяг чашок, але і міцність самого напою. Тому норма найчастіше вказується в кількості кофеїну, що міститься в порціях кави. Порція, що містить 100-200 мг кофеїну, яку доросла людина випиває за один раз, вважається нормою. Протягом же всього дня таких порцій може бути близько трьох. Деякі дослідники пропонують в день вживати не більше 400 мг кофеїну. Це оптимальна порція. Варто також розуміти, що кава, зварена “в турці”, є найбільш міцною і на чашку об'ємом в 100 мл припадає 110-170мг кофеїну. У невеликій чашці еспресо зазвичай міститься 80-130мг кофеїну, а в капучино всього 70-80 мг.

Щоб кава приносила користь та залишалася елементом здорового раціону, споживайте її помірно та керуйтеся відчуттями свого організму.