Адреса:бульвар Свободи, 10, м. Вінниця

12/12/2022 740

Вплив контрацептивів на шкіру

Як діють контрацептиви на шкіру? Чи взагалі є зв'язок між препаратами для попередження вагітності та станом шкірних покривів? Відповідає дерматолог.

Комбіновані оральні контрацептиви (КОК) – слово «комбіновані» означає, що таблетки містять у низьких дозах два види гормонів – естроген і прогестин (прогестерон), які є штучними аналогами природних гормонів.

Відразу зауважимо, що комбіновані гормональні препарати - це не тільки таблетки. Існують ще й інші форми: пластир (на який досить часто виникає контактний дерматит), вагінальне кільце.

Механізм їхньої дії однаковий, тільки шлях введення гормонів – різний.

 

Чому ж стільки галасу навколо КОК?

Основний механізм дії - це блокування овуляції. Під впливом КОК не відбувається дозрівання яйцеклітини, і не настає вагітність.

Проте КОК застосовують не тільки в контрацептивних цілях, а й при лікуванні акне (якщо у Вас лабораторно підтверджена гіперандрогенія - збільшення рівня чоловічих статевих гормонів) та/або гірсутизму (надмірної кількості волосся на тілі).

При цьому стані КОК працює за рахунок того, що підвищує у печінці синтез білка, який зв’язує та «захоплює» чоловічі статеві гормони, у результаті чого не відбувається стимуляція сальної залози і виділення шкірного сала (як основного чинника виникнення акне).

Ефект тимчасовий і присутній лише на тлі застосування КОК. Максимальний ефект настає через три-чотири місяці.

Отож, важливо усвідомити, що КОК не лікує акне, а лише прибирає симптоми.

 

А як щодо впливу контрацептивів на волосся?

КОК дуже гарно впливає на ріст волосся, адже продовжує фазу анагену (росту волосся) та зменшує жирність шкіри голови. Проте, важливо пам’ятати, що після завершення курсу вживання препарату, приблизно через 2-3 місяці можливе різке збільшення випадіння волосся. Цей стан має назву Telogen effluvium (телогенове випадіння). Таке випадіння пов’язане з тим, що більшість волосся, яке було у стадії росту, переходить у стадію випадіння. Такий стан транзисторний. Нове волосся обов’язково виросте.

Якщо Ви приймаєте КОК, пам'ятайте про SPF+50 захист від сонця, адже збільшення рівня естрогенів може спровокувати гіперпігментацію та меланодермію (мелазму), тобто появу пласких темних плям на обличчі.

Приймайте ліки правильно та дотримуйтесь рекомендацій, це допоможе Вам, позбутись побічних реакцій.