Адреса:бульвар Свободи, 10, м. Вінниця

31/01/2023 2854

Використовуйте спреї для носа правильно!

У сезон застудних захворювань складно обійтись без спреїв, які дозовано доправляють препарати у носову порожнину і таким чином полегшують дихання людини. Проте важливо правильно застосовувати такі ліки, щоб не нашкодити організму.

Краплі або спрей у ніс з різними препаратами (судинозвужувальними, гормональними, антибактеріальними, інтерферонами) очолюють список найбільш затребуваних покупок в аптеці. Але чи все ми знаємо про спрей? Ми підготували 5 порад, щоб ви правильно використовували спреї для носа.

По-перше, інколи препарат, який міститься у флаконі, потребує калібрування. Часто ця умова зазначена в інструкції. Як проводять калібрування?  Виконують 10 натискань поспіль на пристрій, який дозує ліки (флакон). Це необхідно для того, щоб налаштувати стереотипну (стандартну) подачу речовини, при якій з кожним натисканням подаватиметься приблизно однакова кількість діючої речовини (1 доза). 

Якщо ви не користувались назальним спреєм впродовж двох тижнів і більше, то його теж варто підготувати. Зробіть це за допомогою двох натискань, щоб подача ліків була рівномірною.  Перед кожним застосуванням добре струшуйте флакон.

По-друге, важливою умовою правильного лікування є очищення носової порожнини від слизу перед використанням медичного препарату. 

По-третє, потрібно правильно ввести спрей, щоб він максимально ефективно спрацював. 

Якщо ми застосовуємо ліки у правому носовому проході, наконечник спрея орієнтуємо на зовнішній кут правого ока, назовні і на 2-3 секунди затримуємо дихання. Аналогічно діємо і зліва. Таке введення препарату анатомічно правильне і допомагає оправити діючу речовину вглиб носової порожнини майже до рівня вушної раковини (це, якщо пояснювати простою мовою, без складних анатомічних тонкощів). Варто пам'ятати, що основний запальний процес відбувається саме там і може включати навіть євстахієві труби (заклало ніс –  заклало вухо). 

Євстахієва труба – це орган, який з'єднує середнє вухо із задньою стінкою носоглотки. Через цей канал з глотки до барабанної порожнини надходить повітря. У такий спосіб урівноважується тиск всередині вуха і атмосферний тиск зовні. 

Євстахієва труба відкривається під час ковтальних рухів чи при позіханні, і в цей час  вирівнюється атмосферний тиск з тиском у барабанній порожнині. Інколи до євстахієвої труби затікає слиз із середнього вуха. Інфекції верхніх дихальних шляхів або алергії інколи призводять до набряку згаданого органу, застою рідини, яка слугує поживним середовищем для бактерій, що викликають вушні інфекції. 

По-четверте, зменшити набряк допоможе використання протинабрякових препаратів. Отож, якщо спробувати “видути” силою довго закладений ніс, можна “надути” собі отит (запалення вуха).  Препарати, що зменшують набряк та запалення носової порожнини, профілактують синусити і отити.

По-п’яте, завжди і в обов'язковому порядку читайте інструкцію перед застосуванням будь-яких ліків. Не намагайтесь передозувати препарат ані в кількості, ані в частоті використання. Швидшого полегшення від цього не отримаєте, але можете мати побічні ефекти та ускладнення. Особливо це стосується маленьких дітей, для яких навіть незначне перевищення дози – це вже великий ризик і велике зло для організму. Пам'ятайте: тривале використання назальних спреїв веде до звикання. 

Залишилися запитання? Потребуєте консультації? Порадьтеся з нашими доказовими сімейними лікарями тут.