Адреса:бульвар Свободи, 10, м. Вінниця

01/07/2023 476

Овочі та фрукти: мити чи не мити?

З’їсти овочі чи фрукти немитими чи помити? ПОМИТИ! Тому що є 2 головні небезпеки – пестициди, а також віруси й бактерії. Пестициди можуть залишатися на поверхні плодів і, потрапивши до організму, чинити дуже токсичну дію. Бактеріальне зараження – теж небезпечне! Адже до організму потрапляють шкідливі мікроби – сальмонела, лістерія чи кишкова паличка. Отже, через невимиті овочі й фрукти можна легко отруїтися!

Сьогодні пестициди широко використовуються у сільському господарстві. Завдяки розвитку технологій ризик від їхніх залишків на продуктах харчування є низький. Оскільки існують обов’язкові періоди витримки: проміжок часу між обробкою пестицидом певної культури та моментом, коли її дозволено збирати. Теоретично це дозволяє хімікатам розщепитися та знизити рівень залишків. Чимало пестицидів (наприклад, фосфорорганічні інсектициди – карбамат, диметоат), які використовують для обробки продовольчих культур, швидко руйнуються під дією сонячного світла або води і не накопичуються в харчовому ланцюгу. 

Але! Є також чимало ризиків, пов'язаних із безліччю порушень (наприклад, з порушенням часу між обробкою та моментом збирання культури, видом пестициду, який може буди більш стійким тощо). Це призводить до багатократного збільшення залишків пестицидів на фруктах і овочах, а отже, до проблем зі здоров’ям. Уже протягом двох діб після споживання овочів чи фруктів, забруднених пестицидами, можете мати нудоту, блювоту, запаморочення, головний біль, проблеми зі шкірою, біль у животі, навіть судоми, втрату свідомості, подразнення дихальних шляхів. Довготривалий вплив пестицидів, які потрапляють разом із фруктами й овочами, – це рак, вроджені вади, порушення чоловічої фертильності, респіраторні проблеми, дерматит.

У випадку бактеріального зараження немиті продукти можуть спровокувати шлункові спазми, діарею, навіть криваву, блювоту, лихоманку, головні та м’язові болі і гірше – ригідність м’язів шиї, судоми, сплутаність свідомості, втрату рівноваги. При цьому більш схильими до харчового отруєння є діти до 5-ти років, вагітні жінки, дорослі 65+ та люди з ослабленим імунітетом. 

Якщо вчасно не розпочати лікування, інтоксикація організму (коли потрапляє багато шкідливих речовин) може призводити до порушень роботи нирок, серця і навіть зараження крові.

Як не допустити? Мити овочі та фрукти, до того ж правильно! Наводимо рекомендації Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA):

  • спочатку ретельно вимийте руки з милом (протягом 20 с);
  • промивайте руками овочі та фрукти під протічною водою по 30-60 с кожен;
  • для твердих продуктів, як-от огірки, морква, диня, використовуйте чисту спеціальну щітку;
  • мийте, навіть якщо не плануєте їсти шкірку (наприклад, кавун чи банан), щоб бактерії та бруд не потрапили до їстівної частини;
  • видаляйте будь-які пошкоджені ділянки на фруктах чи овочах та крайні листки в капусті чи салаті;
  • якщо більша частина продукту прогнила, не вживайте взагалі. 

Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів не рекомендує мити овочі й фрукти за допомогою мила, миючих засобів та пральних порошків. Плоди мають пори, як і наша шкіра, тому можуть поглинати мильні продукти.

Навіть якщо ви виростили городину власноруч і на ній набагато менше пестицидів чи бактерій, усе одно мийте. Це збереже здоров’я! Коли ж відчуваєте нездужання і допускаєте, що причиною можуть бути недомиті фрукти чи овочі, зверніться до «Світу здоров’я». У нас працюють доказові інфекціоніст, сімейний лікар та терапевт. Допоможемо одужати якнайшвидше!