Бульвар Свободи 10
м. Вінниця
Пн- Сб З 8:00 до 20:00
Нд З 9:00 до 18:00

26/12/2022 575

Продукти, які шкодять шкірі

 

Харчові вороги нашої шкіри. Так можна назвати продукти, які погіршують стан шкіри. Чи справді існує зв'язок, між щоденним раціоном та зовнішнім виглядом?

Акне – поширене захворювання, яке вражає майже 10% населення усього світу. Згідно зі світовою статистикою майже 80% людей віком від 12 до 25 років мають шкірні проблеми.

Хоча відомо, що збільшена функція сальних залоз, гіперкератоз та приєднання Propionibacterium acne є в основі розвитку захворювання, усі чинники впливу на перебіг хвороби досі чітко невідомі.

Останнім часом взаємозв'язок між харчуванням і акне викликає суперечки, але дослідження показують, що дієта усе таки може впливати на тяжкість перебігу захворювання.

Виділяють продукти, які можуть погіршити ситуацію та негативно впливають на шкіру. Результати досліджень свідчать про те, що дієта з високим глікемічним навантаженням може погіршити перебіг акне, викликаючи гіперінсулінемію. Водночас інсулін індукує вироблення андрогенів та інсуліноподібного фактору росту (IGF-1), одночасно пригнічуючи у печінці синтез білка, який зв'язує статеві гормони, тому біодоступність андрогенів збільшується. Це безпосередньо впливає на клітини шкіри.

Також у дослідженнях відмічається кореляція між резистентністю до інсуліну та важкістю акне, оскільки між пацієнтами з акне та контрольною групою спостерігалась високозначна різниця за індексом НОМА, що свідчить про наявність інсулінорезистенткості.

Щоб зменшити різке коливання глюкози у крові та зменшити ризик розвитку інсулінорезистентності варто вживати продукти з низьким глікемічним індексом. 

Глікемічний індекс – це показник, що вказує на швидкість, з якою той чи інший продукт розщеплюється в організмі людини і перетворюється на глюкозу.

Продукти з високим глікемічним індексом – це ті, які швидко перетравлюються, всмоктуються та призводять до помітних коливань рівнів інсуліну та цукру у крові.

Коли рівень цукру в крові підвищується, рівень інсуліну також підвищується, щоб допомогти транспортувати глюкозу з кровотоку в клітини.

Чим нижчий показник ГІ, тим менший вплив той чи інший продукт має на рівень цукру в крові:

  • до 55 – низький;
  • 56-69 – середній;
  • від 70 – високий

 Існують таблиці глікемічного індексу продуктів.

До прикладу:

пиво – ГІ = 110

фініки – ГІ = 103

тост з білого хліба – ГІ = 100

картопляне пюре – ГІ = 90

морква відварна – ГІ = 85

попкорн – ГІ = 85

хліб білий – ГІ = 85

картопляні чипси – ГІ = 80

яблука – ГІ = 30

вишня – ГІ = 22

сочевиця зелена – ГІ = 22

шоколад чорний (70 % какао) – ГІ = 22

баклажани – ГІ = 10

броколі – ГІ = 10

гриби – ГІ = 10

капуста – ГІ = 10

помідори – ГІ = 10

салат листовий – ГІ = 10

Отже, продукти з високим глікемічним індексом підвищують рівень інсуліну і можуть впливати на стан шкіри. Інсулін робить андрогенні гормони більш активними та збільшує інсуліноподібний фактор росту 1 (IGF-1). Це сприяє розвитку акне, прискорюючи ріст клітин шкіри та посилюючи вироблення шкірного жиру.

Проте, варто зауважити, що продукти, які мають низький ГІ не обов'язково є корисними. Наприклад, використання жирів у процесі приготування продукту знижують його ГІ, але не роблять його кориснішим. Так, картопляні чипси мають нижчий ГІ, ніж картопляне пюре.

Продукти з низьким ГІ допомагають почуватися ситим довше, адже рівень цукру в крові змінюється плавно. 

Отож обирайте правильні продукти у щоденний раціон! Позбутися акне допоможе наш косметолог. Запишіться на консультацію!