Адреса:бульвар Свободи, 10, м. Вінниця

22/02/2023 225

Вакцинація врятує від гепатиту В

Печінка – природний надважливий фільтр в організмі людини, який щохвилини очищує кров. Утім, фільтр чутливий і дуже вразливий до дії токсинів та інфекцій. Гепатит В – один з найнебезпечніших вірусів, який повільно і неминуче вбиває клітини печінки, провокуючи цироз, а нерідко рак. Захиститися від цього допоможе вакцинація.

Лише у 2002-му році планова імунізація від гепатиту В стала доступною в Україні, але відповідальність за її проведення чи непроведення повністю лежить на пацієнтах. У дитячому віці – на батьках малечі. 

За яких умов можна інфікуватись вірусом гепатиту В?

  • Інструментарій, забруднений кров'ю інфікованої людини (хірургічні, стоматологічні прилади такими бувають рідше, адже їх стерилізують. а ось манікюрні засоби можуть містити залишки біологічних матеріалів попереднього клієнта, оскільки не завжди проходять достатню обробку); 
  • Ін'єкційні наркотики;
  • Незахищений статевий акт;
  • Переливання інфікованої крові та її компонентів (трансплантація рідко, адже матеріали перевіряють);
  • Від інфікованої матері до дитятка під час вагітності та пологів.

Важливо запам'ятати, що цей вірус передається саме через кров, тобто поцілунки, обійми, користування спільним посудом чи речами не несе ризиків.  

У чому ж небезпека гепатиту В? 

У гострій фазі протікає як ГРВІ або харчове отруєння і дуже рідко супроводжується пожовтінням шкірних покривів. Отож, хворий може навіть не здогадуватись, яку саме недугу підхопив. 

З приємного: лише 20% випадків гострого гепатиту переходять з часом у хронічну форму, а у 80% людей формується імунітет. 

Але на цьому позитивні новини закінчилися. Якщо гепатит В таки набув хронічної форми, то існує велика ймовірність трансформації тканин печінки у цироз або онкологічне захворювання. Небезпека ще й у тому, що печінка не болить, а отже розпізнати процес на початковій стадії за симптоматикою важко. За цю особливість вірусний гепатит В у літературі охрестили “ласкавим вбивцею”: він знищує орган, але робить це майже непомітно. 

Вакцинація здатна убезпечити людину від підступного ворога. Утім, погоджуватись на щеплення можна лише тоді, коли є впевненість, що ви точно не інфіковані. 

Для цього потрібно здати наступні аналізи:

  • HBsAg
  • AntiHBsAg
  • AntiHBcor IgM/G

Якщо хоча б один з цих показників не відповідає нормі, передовсім слід звернутись до інфекціоніста.

Чи можна після проведення вакцинації  перевірити рівень сформованого до вірусу імунітету? Так, можна. Зазвичай вакцини залишають слід на імунній системі людини, який і називається імунітетом. 

Доказом правильної відповіді організму на щеплення від гепатиту В буде формування  AntiHBsAg. 

У випадку цього захворювання поствакцинальний імунітет сильніший за природній. 

Пояснити це можна досить просто. Після інфікування вірус гепатиту В назавжди залишається у печінці, той імунітет, що сформувався у 80% людей, котрі перенесли недугу,  здатен зникнути внаслідок набутого імунодефіциту. 

Отже експрес-діагностика вірусного гепатиту В - це швидкий та надійний спосіб визначити наявність вірусу у пацієнта. Цей метод діагностики полягає у використанні спеціальних тест-систем, які дозволяють виявити антитіла до вірусу гепатиту В у крові. Якщо тест показує наявність антитіл, це може свідчити про те, що пацієнт перебував у контакті з вірусом гепатиту В. Дана експрес-діагностика вірусного гепатиту В дозволяє вчасно виявляти хворобу, що забезпечує можливість почати лікування в ранніх стадіях, що позитивно впливає на прогноз інфекційного процесу. Крім того, експрес-діагностика є швидким та простим методом, який не вимагає спеціальної підготовки пацієнта та може бути проведений в будь-який зручний для нього час.