Адреса:бульвар Свободи, 10, м. Вінниця

14/02/2023 3214

Вплив фарбування на волосся

Будь-яка фарба для волосся так чи інакше вливає на його структуру. Ця дія полягає не лише у зміні відтінку. Деякі компоненти, котрі містяться у косметичному засобі, здатні викликати небажаний ефект. Що про це варто знати і на які складові продукти слід звертати увагу?

Склад засобів для фарбування волосся має значення. Інколи, бажаючи позбутись сивини або змінити імідж, ми забуваємо прискіпливо переглядати список інгредієнтів. Проте у фарбі можуть бути складові, які подразнюють шкіру голови та викликають алергічні реакції. У більшості випадків алергія на фарбу – це контактний дерматит, який виникає на тілі через вплив  парафенілендіаміну (PPD). 

Те саме стосується не лише барвників для волосся голови. Варто бути уважними і до фарб для брів.  Там теж може міститися p-Pnenylenediamine або C.I 76060. Під цим незрозумілим набором символів виробник приховує PPD. Фактично обидві назви – це синоніми. Отож завжди звертайте увагу на етикетки!  Чорні та темно-коричневі відтінки барвника – найбільш небезпечні з точки зору подразнення шкіри.  

Парафенілендіамін  – це хімічна речовина, яка, окрім фарб для волосся, міститься у засобах  для створення тимчасового татуювання тіла, чорнилах для принтерів та бензині. 

Зазвичай PPD входить до складу окислювача і при змішуванні з фарбою викликає алергічну реакцію. Особливу у людей, схильних до такої патології. 

Але не тільки PPD негативно впливає на здоров'я людини.  Аміак, етаноламід або перекис водню є не менш агресивними елементами.  

Які прояви негативного впливу можуть з'явитися на шкірі?

  Існує різниця між підвищеною чутливістю та алергічною реакцією на компоненти фарби. 

  • Чутливість може проявлятись контактним дерматитом, який виникає у місці нанесення фарби. При цьому шкіра волосистої частини голови пече, червоніє, лущиться. 
  • Алергія проявляється різними симптомами. Вони можуть виникати блискавично у вигляді набряку обличчя, повік, губ, утворення пухирців. Буває й так, що алергія неочікувано дає про себе знати аж через дві доби після фарбування. У такому разі шкіра голови, шиї, обличчя, вух або рук червоніє, свербить, пече. Червоний висип може виникнути на будь-якій іншій ділянці тіла. 

Досить часто алергічна реакція на фарби для волосся зустрічається у майстрів-перукарів. Це явище називають професійним дерматитом. Якщо хвороба важко піддається корекції, варто замислитись про зміну роботи, аби не завдавати організму постійної шкоди.  

Якщо ви підозрюєте у себе контактний дерматит на фарбу або у вас були прояви алергічних реакцій під час її використання, скористайтеся ефективним методом діагностики.

Патч-тестування – це обстеження організму на чутливість до алергенів. Воно дозволяє виявити, який саме компонент фарби/шампуню/косметичного засобу провокує у вас алергію. Алерген наноситься на спеціальний пластир, а пластир розміщується на на спині людини і залишається там впродовж 48 годин. Далі лікар оцінює результат.

Знаючи про ймовірну негативну реакцію на певний компонент, значно легше уникнути алергії, купуючи засоби потрібного складу.