Адреса:бульвар Свободи, 10, м. Вінниця

19/12/2022 643

Розацеа

Рум'янець, який виникає не від морозу. Відчуття жару на обличчі, судинні зірочки на шкірі, підвищена чутливість та висип. Що це? Особливість організму чи захворювання?

Згадані щойно симптоми можуть бути ознакою розацеа (рожевих вугрів). Ця хвороба вражає центральну частину обличчя, частіше у жінок після 30 років з І та ІІ фототипом (світла шкіра з легкою пігментацією, схильна до сонячних опіків).

Яка причина розацеа?

Точна причина на сьогодні невідома, але є кілька теорій: генетична схильність, судинна дисфункція, запалення, ультрафіолетове випромінювання.

Виявлено, що:

  • У людей, хворих на розацеа, спостерігається збільшена кількість кателіцидинів - антимікробних пептидів, які у нормі є частиною захисту шкіри. При розацеа їхня кількість збільшується, що призводить до вазодилятації (розширення судин) дерми, внаслідок чого виникає почервоніння і набряк.
  • Матриксні металопротеїнази (колагеназа та еластаза) - це ферменти, які у нормі вирощують нові судини (ангіогенез) і сприяють заживленню тканин при ранах і порізах. При розацеа їх кількість зростає, активно збільшується ріст нових судин, шкіра твердішає та потовщується (так виникає ринофіма - великий ніс, у вигляді шишки).

Розвінчуємо міфи: 

  • Кліщ Demodex folliculorum не спричиняє хворобу. Він є нормальною мікрофлорою сальної залози кожної люди. Тільки при такому стані, як розацеа, може збільшуватись щільність заселення ним сальної залози, що призводить до запалення (це є наслідком хвороби, але не причиною).
  • Helicobacter pylori - бактерія, яка може викликати виразкову хворобу, теж не є причиною розацеа. Так, у багатьох пацієнтів відзначається покращення після терапії H. pylori. Це пояснюється протизапальною дією антибіотиків, які теж входять у протокол лікування розацеа.

Які є підтипи розацеа?

Еритематозно-телеангіектатична розацеа (купероз). У центральній частині обличчя шкіра стає червоною, рум’яною, при напруженні та яскравих емоціях «горить та пече». Судини шкіри розширені (у вигляді павучків), є набряк, підвищена чутливість, сухість та лущення.

Папуло-пустульозна розацеа. Подібно до вугрових елементів червоні запальні папули та пустили виникають у тих місцях, де шкіра червона. Підвищена жирність, відчуття жару, виражені судини.

Фіматозна розацеа. Не часто, але зустрічається, як наслідок попередніх підтипів розацеа. Відбувається потовщення шкіри обличчя, вона стає щільною, бугристою, жирною, з широкими порами. Якщо цей процес протікає на носі, це називається ринофімою.

Ураження очей (офтальморозацеа). Очі червоні, сльозяться, на повіках розширені судини, наявні вузлики, можуть бути крововиливи у склеру, відчуття піску в очах. Також турбує сухість очей, розмитість та погіршення зору, підвищена чутливість до світла.

Як лікують розацеа: 

  • Зовнішні засоби, креми та гелі: бримонідин, азелеїнова кислота, метронідазол, місцеві інгібітори кальциневрину (пімекролімус та такролімус), івермектин.
  • Лазері та інтенсивне імпульсне світло (жовтий лазер, IPL).
  • Антибіотики, системні ретиноїди (у важких випадках).

Що потрібно виключити при розацеа?

  • Уникайте різкого звуження та розширення судин, перепадів температури, розтирання, подразнення шкіри агресивними засобами та процедурами.
  • Обмежуйте вплив гарячого душу, ванни, лазні/сауни, гарячої, гострої їжі, алкоголю, паління.
  • Ніколи не використовуйте топічні стероїди при розацеа. Хоча при їх застосуванні спостерігається короткочасне покращення (за рахунок звуження судин і зменшення запалення), проте по завершенні такої терапії стан швидко погіршується.

Пам’ятайте про захист від сонця!  

Ваш варіант – SPF 50+. Використовуйте легкі безолійні текстури з фізичними фільтрами. Не забувайте про сонцезахисні окуляри та капелюхи з широкими  полями.

У людей, хворих на розацеа, спостерігається збільшена кількість кателіцидинів - антимікробних пептидів, які у нормі є частиною захисту шкіри. При розацеа їхня кількість збільшується, що призводить до вазодилятації (розширення судин) дерми, внаслідок чого виникає почервоніння і набряк. Для обстеження та лікування хвороби слід звернутися до дерматолога або косметолога. Медичний центр "Світ здоров'я" може надати необхідну допомогу у лікуванні розацеа.