Адреса:бульвар Свободи, 10, м. Вінниця

03/08/2023 157

Менше солі: 8 простих порад, щоб уникнути серцево-судинної катастрофи

«Без солі ніяк», – кажете ви, коли йдеться про приготування їжі. – «До того ж сіль сприяє травленню». Це правда, тому що основним компонентом солі є хлорид натрію. А натрій – це мінерал, який підтримує життєво важливі процеси в нашому організмі: допомагає контролювати баланс рідини, бере активну участь у проведенні нервового імпульсу, м'язовій роботі. Та є інший фактор: українці споживають дуже багато солі, набагато більше від норми. При дозволених 5-ти грамах в середньому протягом доби до нашого організму потрапляє більше 12,5 грамів солі! Це є одним із найпоширеніших факторів ризику серцево-судинних захворювань.

Кардіолог «Світу здоров’я» Тарас Зубчик пояснює: «Надлишок натрію у кровотоці призводить до затягування додаткової води у кровоносні судини. Так збільшується об'єм крові. Коли через судини проходить більше крові, підвищується артеріальний тиск. А серце при цьому працює з посиленим навантаженням, щоб пронести більше крові по організму. З часом, якщо є інші фактори ризику, високий артеріальний тиск може пошкоджувати стінки судин і прискорювати утворення атеросклеротичних бляшок, які можуть стати причиною інсульту чи інфаркту».

Також затримка рідини в організмі може призвести до утворення набряків. Мабуть, ви знаєте, що з'ївши звечора оселедця, наступного дня можна бути схожим на невеличку кульку. Є чимало досліджень, які вказують: вживання меншої кількості натрію може знижувати ризик інсульту, підвищеного артеріального тиску, захворювань нирок, остеопорозу.

Щоб не допустити серцево-судинної катастрофи чи інших захворювань, потрібно просто їсти менше солі. В рази менше!

Тож маємо для вас 8 дуже практичних і простих порад, якими вже варто скористатися.

1. Запам’ятайте норму: достатньо вживати 5 грамів солі на добу. Це чайна ложка.

2. Привчайтеся вживати більше овочів і фруктів – у межах 400 г щодня (це приблизно 5 порцій – радить Всесвітня організація охорони здоров’я).

3. Спеції та приправи замість солі! Додавайте до їжі звичайний оцет, часник, лимонний, грейпфрутовий чи апельсиновий соки. Або ж сіль можуть замінити чудові спеції: перець, петрушка та кріп, розмарин, майоран, куркума, кмин, паприка, базилік, орегано, коріандр.

4. Зверніть увагу, що багато солі потрапляє до організму через продукти, придбані в магазинах, або з фастфуду. Йдеться про хлібобулочні та ковбасні вироби, консерви,мариновану їжу, чипси, соуси, напівфабрикати, хот-доги. Наприклад у 100 г твердого сиру – 1,5 г солі, у 100 г напівфабрикатів, як-от пельмені чи сосиски, – 1 г солі, а в 100 г рибних консервів – до 5 г солі (!!).

5. Обирайте рослинні олії (оливкову, соняшникову, гарбузову, кукурудзяну, лляну) замість купленого майонезу чи соєвого соусу.

6. Приберіть сільничку зі столу, щоб позбуватися звички досолювати: з кожним струсом сільнички ви додаєте до страви 0,5 зайвих грамів.

7. Соліть страву не під час, а наприкінці приготування або ж додавайте сіль до страви вже в тарілці – це помітно знизить кількість спожитої солі.

8. Зменшуйте саму порцію їжі – у ній вже буде менше солі!

Якщо одразу не вдається перейти на менш солону їжу, спробуйте на початку почергово вживати страви без солі з тими, до яких ви звикли. Поступово різниця між ними зникатиме. А ваші серце й судини працюватимуть довше і краще!