Адреса:бульвар Свободи, 10, м. Вінниця

22/08/2023 155

Як поїсти вранці, щоб не переїсти ввечері?

«Снідати необхідно!», – кажуть усі батьки своїм дітям, коли ті відмовляються вранці поїсти або ж обмежуються чаєм із печивом. Водночас чимало дорослих також нехтує сніданком, не заперечуючи, що це може шкодити здоров’ю.

Терапевт та гастроентеролог медичного центру «Світ здоров’я» Роман Гнатів наголошує: «Снідати потрібно. По-перше, щоб бути насиченими. Щоб підзарядити мозок і бути уважними, готовими до навчання, думання. По-друге, щоб підтримувати метаболізм протягом дня. По-третє, поживний сніданок стримує бажання швидко насититися нездоровою їжею. І допомагає уникати переїдання за обідом чи вечерею, тобто перешкоджає ожирінню».

Яйця

Для сніданків важливо добирати їжу, що містить багато поживних речовин. Білок, жир та складні вуглеводи (клітковина) – саме те, що потрібно нашому організмові вранці. Тож кращим вибором можуть бути яйця чи страви з яєць: вони поживні та містять високоякісний білок. Найкраще їх відварювати або ж запікати як омлет у духовці. Додавати будь-які овочі, салати чи зелень.

Вівсяна каша

Вівсянка, якій багато хто надає перевагу, теж містить багато поживних речовин. АЛЕ! Вживати варто кашу з вівсяної крупи, що потребує варіння, а не пластівці швидкого приготування. Пластівці мають високий вміст вуглеводів, як солодощі чи білий хліб, і тому сприяють різкому зростанню рівня глюкози в крові.

Сир або сирники

Кисломолочний сир тамує голод не гірше, ніж яйця. Містить вітаміни групи В та кальцій. Добре їсти сам або ж додавати горіхи та фрукти. Улюблені багатьма сирники можна запікати в духовці, а під час смаження додавати не соняшникову, а оливкову чи кокосову олію.

Бутерброди

Бутерброди вранці – це насправді зручно і швидко. Не можете відмовитися – обирайте більш здорові варіанти! Висівковий, житній чи цільнозерновий хліб, адже в ньому більше вітамінів, є клітковина та менший глікемічний індекс, ніж у білого. Шматочок печеного м’яса замість будь-яких ковбас (пам’ятаємо, що ковбаси шкідливі як процесований продукт із надлишком солі та домішками). Намазуйте бутерброд кисломолочним сиром, паштетами з овочів та зелені, додавайте яблука або солодкий 🫑 перець.

Млинці, оладки

Так, це може бути дуже смачно. Проте це все одно переважно вуглеводи. Готуючи їх регулярно вранці, ви навантажуєте підшлункову залозу, запускаєте набір ваги, бо ж інсулін перетворює надлишки глюкози на жир. З тієї ж причини не рекомендовані на сніданок випічка, солодощі, білий хліб та нецільнозернові каші (манна, вівсянка швидкого приготування). Інша справа – млинці з кукурудзяного чи вівсяного борошна, з додаванням овочів, фруктів чи ягід.

Кава

Допомагає збадьоритися та відчути ранкову енергію. Але якщо вживаєте лише натуральні зерна, що розкривають корисні властивості кави. Не рекомендуємо пити каву натще. Особливо людям із підвищеною кислотністю шлунку, щоб не було печії чи нудоти. Відмовтеся також від додавання цукру, вершків та молока.

Чай 

Чаї – чорний, зелений і білий – доречні для ранку, містять антиоксиданти. Найбільш корисним вважаємо зелений чай, який може ще й впливати на спалювання жиру та зниження ваги. Також ці чаї містять аналоги кофеїну, проте їх менше, ніж у каві.

Насамкінець повторимо: снідати важливо! Поснідавши, ви зможете тримати під контролем відчуття голоду протягом дня. У вас не буде бажання перехопити чогось із нездорової їжі. Ви менше з’їсте за обідом чи вечерею, і це дієва профілактика ожиріння. До того ж сніданок – це емоційний та фізіологічний початок дня. Робіть його спокійним і приємним, добирайте для своїх сніданків лише кращі, здорові та свіжі продукти!