Адреса:бульвар Свободи, 10, м. Вінниця

13/12/2022 244

Псоріаз

Чи можна заразитись псоріазом? Чому виникає таке захворювання? Його можна подолати чи лише на певний час перевести у стан ремісії? Відповідає дерматолог.

ПСОРІАЗ — це хронічне, аутоімунне захворювання шкіри, на яке страждає 2% населення планети. Однаково зустрічається у чоловіків та жінок. Може виникати у будь-якому віці. В 40% випадків успадковується генетично (при досліджені геному було виявлено PSORS1 - основний ген, який розташовується на 6p21 хромосомі і призводить до прояву хвороби)

Факти, які слід знати: 

  • Псоріаз - неінфекційне захворювання, не передається ні при спілкуванні, ні при контакті зі шкірою.
  • Циклічне протягом життя (рецидив - ремісія - рецидив - ...).
  • Часто виникає в місцях травматизації шкіри, після подряпин, ін’єкцій, хірургічних втручань (феномен Кебнера).
  • Від висипань не залишається рубців, хоча іноді може залишатися тимчасова гіпер-, або гіпопігментація шкіри. 
  • Може вражати не тільки шкіру/нігті, а й суглоби. 
  • Часто виникає після емоційних потрясінь, значного стресу, втрати близьких.
  • У значній мірі негативно впливає на фізичний, психологічний та емоційний стан, знижує якість життя.

Як виникає висип? 

Зовнішній шар шкіри (епідерміс) містить клітини шкіри (кератиноцити), які постійно оновлюються. Цей процес зазвичай триває 21-28 днів. При псоріазі клітини шкіри діляться швидше, та утворюються нові за 3-4 дні. При цьому такі клітини не встигають повністю сформуватися, тому не виконують своєї функції. Внаслідок складних імунних та запальних змін в шкірі, виникає почервоніння (еритема), шкіра потовщується, утворюючи бляшки з сріблясто-білим лущенням на поверхні. 

Еритема - інфільтрація - лущення = основні прояви псоріазу.

Зазвичай псоріаз має типову локалізацію висипань: лікті, коліна, волосиста частина голови, природні складки (пах, за вухами, між сідницями), навколо пупка, але також може вражати шкіру долонь, підошов.

Псоріатичний артрит (ПсА) – в 4-30% виникає через декілька років після появи шкірного псоріазу. Розвивається набряк та скутість суглобів кінцівок або нижньої частини спини, з прогресуванням хвороби суглоби ерозуються і піддаються деформації, що зрештою призводить до інвалідизації. Тому лікування псоріазу необхідно проводити разом з ревматологом. На сьогодні в арсеналі лікарів - імунобіологічні препарати, які зупиняють прогресування хвороби та покращують якість життя. 

Діагностують псоріаз на основі клінічних проявів, анамнезу, та, якщо необхідно, проводять панч-біопсія шкіри, з подальшим патогістологічним дослідженням. Важкість псоріазу оцінюється за шкалою індексу PASI та DLQI (оцінка якості життя);

Незважаючи на те, що псоріаз є хронічним станом, існує багато методів лікування, які дозволяють досягти гарної ремісії - фототерапія, топічні глюкокортикоїди, інгібітори кальциневрину, кератолітики (сечовина 10-30%), емольєнти, похідні віт D та А, цитостатики та імунобіологочні препарати.

Біологічні препарати - це вид терапії, що включає біоінженерні білки, що імітують функції або блокують функції, виявлені в конкретних людських генах або клітинах. Вони впливають на імунну систему, зменшуючи запальні реакції, що викликають симптоми псоріазу. Використовуються для лікування людей із середньо-важким, важким псоріазом та псоріатичним артритом, який недостатньо добре реагує на місцеве та інше системне лікування. Препарати зазвичай випускаються у вигляді ін'єкцій, у зручній шприц-ручці або флаконах.

Вводяться у вільну від висипу шкіру живота або стегна. Кратність, доза та тривалість терапії залежить від ваги, тяжкості хвороби та площі ураження.

Псоріаз – не вирок. Підтвердженням цього є люди, які навчились жити та контролювати хворобу. Наука не стоїть на місці, постійно досліджуються нові механізми розвитку та методи впливу на хворобу.