Адреса:бульвар Свободи, 10, м. Вінниця

21/12/2022 790

Радіопротектори, що і коли використовувати?

Вибух «брудної бомби»… Вибух ядерної боєголовки… Вибух реактора атомної електростанції… Новини перенасичені такими фразами і ви уже напружено починаєте шукати інформацію: як захистити себе від наслідків радіоактивного ураження. Стаття нижче – саме про це.

Кожна з перелічених ситуацій абсолютно відмінна від інших. 

Відрізняється хімічним складом небезпечних для людини сполук, має особливупрофілактику і різні наслідки.

Я зупиняюсь лише на медичних аспектах профілактики радіаційного враження.

Радіактивний йод. 

Йодопрофілактика не захистить вас від найнебезпечніших Гамма-променів або нейтронів, вона лише зменшить ризик раку щитовидної залози, який можливо виникне через кілька років. 

Тобто не робіть з йодопрофілактики ПАНАЦЕЮ! Йодопрофілактика виправдана ЛИШЕ після вибуху атомного реактора атомної електростанції.

У складі атомних боєголовок радіоактивного йоду НЕМАЄ.

Просто так приймати препарати йоду небезпечно, а людям з видаленою щитоподібною залозою не потрібно, людям з захворюваннями щитоподібної залози лише – з дозволу лікаря.

Йодопрофілактика має місце:

  • 24 години від моменту профілактики до потрапляння радіоактивного йоду в організм;
  • протягом 4 годин після вибуху атомного реактора.

Її слід розпочати лише після офіційного оголошення! В іншому випадку Ви лише собі нашкодите.

Кому рекомендована профілактика: 

  • люди до 40 років;
  • вагітні жінки;
  • жінки у період лактації.

Препарати та дози є у доступі в офіційних джерелах, на цьому не зупиняюся.

На профілактиці враження альфа-, бета- променів не зупиняюся, Якщо Ви не в епіцентрі вибуху або перебуваєте у сховищі/будівлі, то враження альфа-, бета- променями вам не завдасть серйозної шкоди.

А ось про важкі метали варто поговорити. І тут сотні запитань: 

Берлінська Блакить, DTPA (діетилентриаміну пентаацитат) – ці препарати виводять важкі метали (Цезій, Талій, Плутоній, Америцій…), які можуть потрапити в організм після вибуху атомного реактора.

Утім, це вже не профілактика, а лікування стаціонарне/вузькоспеціалізоване. У жодному випадку не вживаєте ці препарати, піддаючись загальній паніці.

Найнебезпечнішими серед усього щойно згаданого є гамма-промені. 

Їх небезпека в тому, що вони проникають в приміщення. Захиститися можна лише в спеціалізованому сховищі. 

Гамма-промені мають найбільшу проникаючу здатність. 

Отже, іонізуюче випромінення здатне спотворювати роботу всього організму, а це розривання зв’язків у білкових молекулах, радіоліз рідини з утворенням вільних радикалів… Далі гостра або хронічна променева хвороба, генетичні дефекти, які можуть успадковуватися наступними поколіннями... Все залежить від дози та виду опромінення.

Однак, існують речовини, які називаються Радіопротекторами.

 Це лікарські препарати що здатні зменшити деструктивну дію іонізуючого випромінення під час загрози променевого ураження. Ми розглянемо лише першу групу, яка працює 30-240 хвилин - радіопротекція швидка але коротка:

  • сірковмісні амінокислоти та їх похідні
  • сірковмісні сполуки інших груп
  • препарати, що містять біологічноактивні аміни
  • препарати, що містять АФІ
  • похідні імідазолу

Ці препарати мають щось спільне - працюють на активність метаболізму, впливаючи прямо або опосередковано: біогенні мінерали, насамперед, калій, цинк, мідь, селен, сірку, марганець, залізо, амінокислоти…

Ви будете здивовані, але ми їх отримуємо з їжею яка володіє радіопротективними властивостями: молоко, яйця, неочищений рис, гречка, вівсянка, насіння гарбуза та соняшника, морська капуста, часник, шпинат, всі види капусти.

Небезпечні продукти, що можуть накопичувати радіацію: гриби, морква, буряк, капуста, м’ясо тварин, якщо ці продукти піддавалися впливу радіації. 

З медичних препаратів в домашню аптечку можна розглядати комплекси мікроелементів, йодвмісні препарати, гепатопротектори на основі амінокислот, сорбенти, якщо погана санітарно-гігієнічна ситуація. Все інше лише з дозволу лікаря.

І нарешті: про алкоголь. Він володіє антиоксидантними властивостями. Ефект дозозалежний, на чисельні запитання відповідь така: так, алкоголь має радіопротективну дію (як і молоко). Але пам’ятайте Вам та Вашій родині потрібна ясна голова та швидка реакція при небезпеці. Отож, цей варіант не найкращий.